Stiri

Acuzatii noi pentru Huawei! Gigantul din China ar fi ajutat Coreea de Nord sa-si construiasca reteaua 3G. Probleme si in Cehia!

Home  »  Stiri

Robert Radu

acum 4 luni

Problemele pentru Huawei continua, chiar la scurt timp dupa ce se parea ca situatia tensionata pe ruta China-Statele Unite s-a rezolvat. In urma cu doua luni administratia Donald Trump a luat decizia de a interzice activitatea companiei Huawei pe teritoriul Statele Unite. Presedintele american a decis sa interzica tuturor companiilor americane sa mai foloseasca un echipament tehnologic de la alte companii care reprezinta un risc potential pentru securitatea nationala a Statele Unite. Intre timp, cele doua parti ar fi ajuns la un armistitiu, dar iata ca Huawei se trezeste in mijlocul unui nou scandal.

Si este vorba tot despre un scandal cu iz politic, iar acuzatiile sunt cel putin la fel de dure. Gigantul din China a scapat de boicotul din SUA dar se loveste acum de o alta problema!

Zvon: Huawei ar fi ajutat Coreea de Nord sa-si construiasca reteaua 3G! Acuzatii grave si in Cehia, unde chinezii sunt acuzati ca au cules ilegal datele utilizatorilor din Cehia

Este de urmarit cum va reactiona SUA la aceste noi acuzatii, tinand cont ca Huawei este acuzata de afaceri ilegale cu Coreea de Nord. Zvonurile sustin si ca Huawei a colectat in mod ilegal date despre utilizatorii sai din Republica Ceha, cumva, in interesul nord-coreenilor.

Mai multe trusturi media din Cehia si Statele Unite au iesit la suprafata cu aceste detalii, iar cea mai dura dintre acuzati este aceea ca „Huawei a ajutat in secret” Coreea de Nord sa fabrice si sa ascunda o retea comerciala wireless in Cehia.

Iar informatia vine dinspre Washington Post, un cotidian care nici macar nu poate fi acuzat ca ar face jocurile puterii de la Casa Alba, in conditiile in care a fost un inversunat adversar in ultimul an al presedintelui Donald Trump. Washington Post citeaza surse si documente obtinute de la un fost angajat la companiei Huawei, ceea ce face cu atat mai credibila informatia.

Potrivit acestor informatii, Huawei ar fi incheiat un parteneriat cu Panda International Information Technology, o companie din China care are o serie de proiecte intinse pe durata mai multor ani.  Prin intermediul acestei companii, Coreea de Nord si-ar fi creat reteaua 3G, de aici si legatura cu cel mai mare producator de telefoane din China. Se precizeaza ca nord-coreenii au fost deja supusi mai multor sanctiuni internationale extinse din pricina programului lor de arme nucleare si abuzuri asupra drepturilor omului. Pretinsele tranzactii ale Huawei ridica semne de intrebari cu privire la faptul ca producatorul numarul 1 din China ar fi folosit tehnologia americana in componentele sale, ceea ce reprezinta o incalcare a controalelor de exporturi din Statele Unite ale Americii.

Oficialii companiei neaga orice afacere pe ruta China-Coreea de Nord, iar intr-o declaratie de presa oferita ca drept la replica la articolul din Washington Post, compania precizeaza: „Huawei se angajeaza pe deplin sa respecte toate legile si regulamentele aplicabile in tarile si regiunile in care opereaza, incluzand aici toate legile si reglementarile privind controlul exporturilor si sanctiunile ONU, SUA si UE”.

Dar, pentru Huawei, acuzatiile nu se opresc aici. In mijlocul furtunii pe care o pot declansa acuzatiile de mai sus, agentia de presa France-Presse sustine ca o investigatie efectuata de catre Radioul public din Cehia a constatat ca „Huawei a colectat datele personale ale clientilor, oficialilor si partenerilor de afaceri din acest teritoriu”.

Radioul ceh a citat doi fosti manageri ai companiei Huawei, care au vorbit sub protectia anonimatului despre aceasta situatie, afirmand ca „toate datele au fost introduse in sistemele informatie gestionate de sediul central al Huawei din China”.

Mai mult, informatiile personale care ar fi fost colectate de Huawei inclus numarul de copii, hobby-urile, situatia financiara a subiectilor si multe alte detalii mult prea personale.

Huawei a raspuns si acestor acuzatii, adaugand intr-o declaratie de presa ca „suntem in deplina colaborare cu UE si ne supunem regulilor UE privind protectia generala a datelor care protejeaza confidentialitatea clientilor nostri”. Tot Huawei explica: „Huawei nu a colaborat niciodata, in niciun fel, la operatiuni de culegere a informatiilor private, fie din partea ambasadei chineze, fie din partea oricarei alte organizatii. Modul în care Huawei procesează datele utilizatorilor în Republica Cehă respectă pe deplin toate legile cehe și UE aplicabile” mai sustin oficialii companiei.

Cine este Huawei

Fara doar si poate, in acest moment, compania Huawei este cel mai mare dintre producatorii din aceasta tara, o companie care este prezenta si in Romania din 2003. Grupul chinez isi are sediul central in Shenzen, iar cei mai importanti oameni din conducerea sa sunt Ren Zhengfei (CEO si fondator al concernului), Liang Hua si Meng Wanzhou.

In decembrie 2018, compania a anuntat ca veniturile sale au crescut cu 21% fata de 2017 ajungand la cifra record de 108.5 miliarde de dolari. A fost pentru prima data in istoria concernului din Shenzhen cand Huawei a depasit borna de 100 de miliarde de dolari! In acest moment, compania are peste 200 de mii de angajati si detine doua subsidiare importante: HiSilicon (prin care isi produce propriile procesoare) si Honor (o subdivizie prin care lanseaza diverse telefoane chinezesti foarte bune, dar cu preturi accesibile.
Fara indoiala, vorbim despre cel mai mare producator de telefoane din China, cel care detine suprematia pe merit si in Top 10 branduri de telefoane chinezesti in 2019 pe care il gasesti pe blog.catmobile.ro.

Situatia devine alarmanta pentru gigantul din China: imaginea companiei este din ce in ce mai afectata

Indiferent de raspunsul companiei numarul 1 din China, pare destul de clar ca gigantul da nastere a din ce in ce mai multe semne de intrebare in jurul sau. Imaginea Huawei pare destul de afectata in acest moment, iar raspunsurile companiei sunt cat se poate de bine venite, dar in acelasi timp, par incadrate intr-un limbaj mult prea complicat.

In tot acest timp, compania numarul 1 din China se lupta din greu sa „respire” pe o piata pe care mai avea putin si se pregatea sa o domine. Este posibil ca toate aceste acuzatii sa nu fie intamplatoare si sa aiba profunda legatura cu felul in care Huawei s-a impus in ultimii ani pe piata. Dar, pentru utilizatorii companiei si chiar si entru clientii care nu sunt direct interesati, ramane posibila si varianta in care toate aceste suspiciuni pot fi adevarate. Situatie in care Huawei ar avea enorm de pierdut.