How To

10 masuri de securitate pentru telefonul tau

Home  »  How To

catmobile

acum 6 ani

10 masuri de securitate pentru telefonul tau » Este foarte important ca telefonul tau sa fie unul sigur, din foarte multe motive.

10 masuri de securitate pentru telefonul tau » Spre exemplu, chiar daca il pierzi, il deteriorezi iremediabil sau iti este furat, el va pastra date importante personale (parole, filme, fotografii, intregistari audio, documente, etc) in el si astfel, dincolo de faptul ca vei pierde usor aceste informatii private ele vor ajunge in mana unor straini.

10 masuri de securitate pentru telefonul tau » Sau poate ca pur si simplu, toate informatiile tale personale devin obiectului unui hacking, ca urmare a paginilor de internet pe care le vizitezi, sau a diverselor detalii ascunse din spatele unui e-mail ciudat.

10 masuri de securitate pentru telefonul tau

Este clar ca ai nevoie de securitate maxima pe telefonul tau mobil, iar noi te vom ajuta sa il pastrezi cat mai sigur posibil. Tine cont de aceste 10 masuri de securitate pentru telefonul tau.

#1 Foloseste un locker screen (ecran de blocare) cu parola

Multe telefoane iti ofera „blocarea ecranului” pe baza launcherului cu care sunt echipate. Este vorba despre un model mai mult sau mai putin personalizat, care impiedica accesul la telefon in mod direct, fiind de cele mai multe ori parolat dupa preferintele utilizatorului.

10 masuri de securitate pentru telefonul tau (3)

De altfel, o astfel de parola (sau un pattern) te poate ajuta in anumite conditii sa pastrezi securitatea telefonului tau, pentru situatiile neplacute in care il pierzi sau iti este furat. Asigura-te ca parola este una dificil de intuit, iar acesta este un sfat care nu se aplica doar in situatia de fata ci la orice parola pe care o introduci in viata ta.

#2 Foloseste-te de senzorul de amprente sau de deblocarea faciala

Este cea mai sigura metoda pe care producatorii au putut sa o aduca in prim plan in ultima vreme. Deblocarea pe baza senzorului de amprenta a telefonului devine o misiune infernala pentru orice hacker, iar cea faciala, fie ca ea se realizeaza pe un telefon Android sau pe un iOS este chiar si mai sigura. Desigur, ai nevoie si de alte variante in cazul in care telefonul pica pe mana unor oameni priceputi, asa ca citeste in continuare ceea ce urmeaza in acest articol.

#3 Verifica intotdeauna permisiunile aplicatiilor pe care le descarci

Este o problema din ce in ce mai des intalnita si la care foarte putini specialisti au un raspuns concret, adica altul decat unul tehnic, care poate fi logic. Da, foarte multe aplicatii din Magazin Play spre exemplu, au nevoie de acces la datele tale personale. Chiar daca e foarte ciudat motivul pentru care o aplicatie muzicala are nevoie de accesul garantat de catre tine la contactele din telefonul tau. Ti-as recomanda de regula sa eviti instalarea unor astfel de aplicatii pretentioase, care cauta sa intre „cu picioarele” in viata ta privata. Dreptul la intimitate ar trebui sa fie indiscutabil, iar faptul ca un joc creat de cine stie de producator din China sau Coreea vrea sa-i dai acces la email-ul tau, sau la datele tale personale de pe reteaua de socializare pe care o folosesti, ar trebui sa te ingrijoreze. Da, sunt de acord ca ar trebui sa existe o regula care sa le permita accesul la anumite optiuni de baza, insa mai nou, toate aplicatiile solicita orice fel de acces, asa ca trateaza te rog acest subiect cu multa grija.

#4 Update-urile de securitate: nu le rata!

Exista multe vulnerabilitati de securitate, chiar si pe cele mai bune sisteme de operare de pe piata. Este de altfel unul dintre motivele pentru care Apple sau Google vin cu tot felul de update-uri.

10 masuri de securitate pentru telefonul tau (1)

Sfatul meu este sa nu ratezi instalarea lor. Majoritatea includ patch-uri de securitate care vor anula acele brese initiale, care-ti pot cauza probleme foarte mari.

#5 Verificarea in doi pasi de la Google

O optiune noua de securitate care mi se pare foarte utila. Aceasta optiune poate fi activata imediat si ea te ajuta sa-ti protejezi contul de Google de pe telefonul tau. Si, de ce sa nu recunoastem, un astfel de cont poate ascunde foarte foarte multe detalii private.

Ca ne place sau nu, asta e adevarul. Activeaza aceasta „verificare in doi pasi”, introdu o parola si un cod unic de verificare pe care oricum il vei primi pe telefonul tau, noteaza-l si apoi sterge-l. Distrugem orica proba incriminatorie, nu?! 🙂 In acest context, chiar daca parola ta ajunge pe „maini nepotrivite” Google te va instiinta daca cineva incearca sa se conecteze la contul tau. E ca si cum ti-a instala un sistem de alarma pe propriul tau device. Si functioneaza! Crede-ma!

#6. Nu-ti lasa telefonul sa se conecteze automat la Wi-Fi

Urmaream recent celebra emisiune „60 minutes” din Statele Unite si cativa hack-eri foarte experimentati explicau, cam cat este de simplu sa spargi telefonul cuiva in mai putin de 2 minute. Ba chiar au facut si o demonstratie absolut inspaimantatoare si, cunoscut calibrul emisiunii n-am motive sa ma indoiesc de ea.

10 masuri de securitate pentru telefonul tau (2)

Pe scurt, hackerii au reusit sa sparga in doua minute telefonul unui politician australian care tocmai se cazase la un hotel. Si totul a fost foarte simplu: au creat o retea wi-fi super realista, care intra automat pe telefonul celor cazati intr-un anumit hotel in care se afla si politicianul australian. A fost nevoie doar ca acesta sa se contecteze la reteaua fictiva, denumita cu un nume apropiat de cel al Hotelului pentru mai multa credibilitate. In maxim 5 minute, tot ceea ce avea australianul pe telefon a ajuns in telefoanele lor. Asa ca: dezactiveaza conectarea automata la Wi-Fi si ai mare grija cand, unde si cum te conectezi in locuri publice.

#7 Te rog, nu instala aplicatii din surse pe care nu le cunosti

Stiu ca e tentant sa-ti instalezi un joc printr-un fisier APK, decat sa platesti 30 de lei pe el in Magazin Play. N-o face! Reparatia telefonului tau poate costa apoi mult mai mult…Sau poate ajungi in situatia ca acesta sa nu mai poata fi reparat, caz in care pagubele sunt mult mai mari. Aceste fisiere nu sunt sigure! Ai vazut deja ca inclusiv in Magazin Play apar diversi virusi, dar Google are mare grija sa diminueze rapid impactul. Recomandarea mea este sa nu descarci aplicatii (de orice tip) din surse in care nu ai incredere. Daca ai un telefon Android, mizeaza cu incredere doar pe Google Play.

#8 Conectare automata la Bluetooth? Mai gandeste-te!

Mai sus ti-am explicat ca nu e bine sa te conectezi automat la Wi-Fi, mai ales la cele publice. Ei bine, iti marturisesc sincer ca nici la bluetooth n-ar trebui sa te conectezi automat. Furtul de informatii e posibil si prin aceasta tehnologie, chiar daca ea a evoluat intre timp. Cel mai simplu: deconecteaza aceasta conexiune si folosete-o doar la nevoie, din surse de incredere si securizate. Plus, ca-ti mai vand un pont: castigi si autonomie la bateria telefonului tau.

#9 Instaleaza un anti-virus

Este o regula de baza intre cele 10 masuri de securitate pentru telefonul tau. Intr-adevar anti-virusii de pe telefon nu sunt la fel de puternici precum cei de pe latop-urile sau pc-urile noastre de acasa.

10 masuri de securitate pentru telefonul tau

Dar sfatul meu e ca poti instala unul dintre antivirusii recunoscut de pe piata pentru mai multa siguranta. Oricum, nu-ti vor ocupa mult spatiu si vor asigura un plus de securitate telefonului tau. Daca ai senzatia ca telefonul tau a fost victima unui atac si este deja virusat, pe blogul nostru gasesti un articol care-ti explica ce faci daca smartphone-ul tau a fost infectat.

#10 Atentie la link-urile de pe Facebook, Gmail, SMS

Mare grija la cine si la ce link-uri iti trimite. Inclusiv in SMS-uri se strecoara o multime de virusi, care devin rapid activi. Pe unii ii poti combate folosind metoda #9 pe care ti-am recomandat-o. Insa cea mai sigura masura de securitate a telefonului tau in astfel de situatii este preventia. Asa ca, acorda-i atentia maxima de care are nevoie.

Acestea sunt cele 10 masuri de securitate pentru telefonul tau. Daca ai vreo propunere in plus, te asteptam in rubrica de comentarii a acestui articol.

Summary
Author Rating
1star1star1star1star1star
Aggregate Rating
5 based on 3 votes