Reviews

Sony Xperia X

Home  »  Reviews

catmobile

acum 8 ani

Sony Xperia X

Sony smartphone » Android smartphone » Display 5.0″ IPS LCD capacitive touchscreen, 23 MP camera, Wi-Fi, GPS, Bluetooth.

Sony Xperia X este incercarea japonezilor de la Sony de a oferi pietei un telefon mid-range cu design premium si performante decente. Anuntat in februarie anul acesta, Sony Xperia X a fost lansat oficial in mai, fiind disponibil in majoritatea zonelor lumii. Acest device putea fi mult mai bun pentru pretul cerut, din punct de vedere al designului si preformantelor.

Sony Xperia X »» Sony smartphone » Android smartphone » Display 5.0″ IPS LCD capacitive touchscreen, 23 MP camera, Wi-Fi, GPS, Bluetooth.

Designul acestui terminal il aseamana destul de mult cu Xperia Z3, sau, din anumite puncte de vedere cam cu majoritatea telefoanelor Sony disponibile de ceva vreme. Fata si spatele sunt plate, marginile sunt curbate cu colturi rotunjite, iar grosimea lui este potrivita pentru folosirea cu o singura mana. Spre deosebire de predecesorii sai, Sony Xperia X are spatele din aluminiu texturat in loc de sticla, oferind o senzatie de soliditate crescuta. Aranjarea butoanelor laterale este complet neinspirata. Astfel pe laterala din dreapta avem la mijloc senzorul de amprente care nu este atat de bine optimizat, dand destule erori. Sub acesta, in coltul dreapta jos avem tastele de volum iar sub ele butonul power. Acest aranjament le face greu de accesat, folosirea cu o singura mana fiind destul de complicata. Pe partea opusa gasim tray-ul ce gazduieste sim-ul si cardul microSD, care insa restarteaza telefonul de fiecare data cand este deschis. Dezamagire si la IPS, pentru ca acest telefon nu este protejat impotriva prafului sau a apei.

Pe segmentul performance, Sony a ales un chipset inferior concurentei, si anume Snapdragon 650 in detrimentul lui 850, care este mult mai capabil. Astfel avem un procesor hexa-core, format dintr-un dual-core Cortex A-72 de 1.8 GHZ si un Cortex A-53 quad core de 1.4 GHZ. Aceste procesoare lucreaza impreuna cu un GPU Adreno 510 si 3 GB memorie RAM. Sistemul de operare Android 6.01 este adaptat pentru acest terminal, rezutatul fiind o experienta foarte surprinzatoare. Interfata este light, animatiile acesteia se comporta excelent iar aplicatiile se deschid aproape instant. Device-ul vine in doua variante de memorie, 32 sau 64 GB ce poate fi extinsa pana la 256 GB. Portul micro USB este v2.0 si nu este reversibil. Bateria are capacitatea de 2620 mAh, este compatibila Quick Charge 2.0, reusind o incarcare de 60% in 30 de minute.

Unul din punctele forte ale lui Xperia X este display-ul. Desi competitorii directi au rezolutii de 2560×1440 pixeli, Sony a ales 1920×1810 pixeli pentru display-ul de 5 inci al acestui telefon. Asta deoarece, desi tehnologia de fabricatie este IPS LCD, acesta este dotat Triluminuous si beneficiaza de X-reality Engine si Dynamic Enhancement Contrast. Aceste feature-uri ii permit sa ofere imagini clare si culori vii, nefiind vreo diferenta sesizabila imediat intre acest ecran si un AMOLED. Totusi, un bug poate fi intalnit in auto light mode, care nu pare sa se coreleze cu luminozitatea ambientala, astfel incat putem sa vedem brightness-ul maxim pe intuneric, sau minim in lumina zilei. Asta face telefonul uneori greu si incomod de folosit. Ecranul este protejat de o sticla rezistenta la zgarieturi si acoperita cu un strat oleofobic.

Sony Xperia X »» Sony smartphone » Android smartphone » Display 5.0″ IPS LCD capacitive touchscreen, 23 MP camera, Wi-Fi, GPS, Bluetooth.

Sony Xperia X »» Sony smartphone » Android smartphone » Display 5.0″ , 23 MP camera, Wi-Fi, GPS, Bluetooth.

Camerele aduc insa un plus lui Xperia X. Faptul ca Sony produce senzori de calitate se reflecta si aici. Camera principala este de 23 megapixeli, diafragma are marimea f/2.4 iar distanta focala este de 24 de milimetri. Aceasta beneficiaza de phase detection autofocus, blit LED, iar functii precum touch focus, panorama sau HDR sunt default. Camera de selfie are senzorul de 13 megapixeli, apertura f/2.0 si distanta focala de 22 de milimetri, fiind capabila sa filmeze 1080p.
Desi testele benchmark il plaseaza la categoria mid-range (vezi detalii si pareri), pretul cerut de producator se invarte undeva in jurul sumei de 500 de dolari, concurand indeaproape cu telefoane ca LG G5. Asezarea butoanelor il face destul de neobisnuit in utilizare, insa acesta compenseaza prin sistemul de operare bine optimizat, display si camere.

Surse: gsmarena.com | expertreviews.com | digitaltrends.com | techradar.com

Summary
Review Date
Reviewed Item
Sony Xperia X
Author Rating
51star1star1star1star1star