Tutoriale

Ce faci daca smartphone-ul tau a fost infectat?

Home  »  Tutoriale

catmobile

acum 8 ani

Dezvoltarea tehnologica ampla a pietei de smartphones este una dintre marile realizari ale acestui secol. Fara indoiala, telefoanele fac parte din meniul nostru zilnic si foarte putini dintre noi se pot desparti de captivantele gadgeturi de ultima generatie. Se poate numi deja dependenta aceasta pasiune a umanitatii pentru telefoanele mobile, mai ales ca in zilele noastre, oamenii isi verifica email-urile, intra pe retelele de socializare, personalizeaza cu accesorii pentru telefoanele mobile, comunica din ce in ce mai constant audio sau video prin telefon, platesc facturi, acceseaza diferite site-uri de interes public sau citesc presa online si nu in print. Avalansa de schimbari in domeniu din ultimii zece ani a provocat un val neimaginat de satisfactie in randul utilizatorilor de telefoane mobile, dar in acelasi timp a stranit un interes urias din partea hackerilor. Numarul de atacuri cibernetice asupra smartphone-urilor a crescut de la an la an, atingand in 2016 culmea succesului pentru raufacatori.

Si nu pare deloc simplu sa scapi de virusii pe care acestia ii creaza sistematic in scopul de a sustrage informatii din dispozitivul tau, sau pur si simplu in ideea de a-l deteriora. Conform ultimului raport de securitate cibernetica lansat de Cisco in acest an, majoritatea specialistilor nu sunt pregatiti in acest moment pentru a face fata celor mai sofisticate versiuni de atacuri de tip ransomware, astfel ca utilizatorii continua sa aiba probleme tot mai mari de securitate. Iar versiunile de virusi lansate de atacatori nu doar ca aduc acestora profituri din ce in ce mai mari, dar devin deja imposibil de depistat. S-a remarcat in ultima perioada prezenta unor astfel de virusi chiar si magazinele virtuale ale principalelor sisteme de operare mobile, Google Play si App Store, ceea ce ridica fara indoiala nivelul de risc asupra smartphonerilor de ultima generatie. Vulnerabilitatile par sa fie extrem de mari, iar atacatorii incearca sa le speculeze la orice nivel, maximizand daunele si profiturile obtinute de pe urma acestor atacuri. Spre exemplu daca un utilizator acceseaza un site care nu pare sa reprezinte o amenintare, dar intra in acelasi timp din greseala pe o reclama a site-ului care foarte posibil este falsa, virusul se instaleaza automat in telefon, iar variantele de eliminare a acestuia se reduc considerabil. In 2015, presa internationala a raportat prezenta unor atacuri cibernetice fara precedent la nivelul unor aplicatii importante din platforma App Store. We Chat si aplicatia pentru serviciul de taximetrie Uber au fost atacate cibernetic afectat un numar urias de telefoane mobile. Cei de la Apple au reusit sa opreasca raspandirea virusului in acel moment, dar ulimele zvonuri anunta ca „hackerii pregatesc atacuri si mai puternice” in finalul de an 2016 pentru alte aplicatii confirma Palo Alto Networks o companie americana de securitate cibernetica. Nici Google Play n-a scapat insa de represalii, iar specialistii in securitate ai BitDefender au demonstrat ca la inceputul anului trecut, virusul Android.Trojan.Mkero a fost distribuit exclusiv prin magazinul Google Play in special in Estul Europei, inclusiv in Romania. „Doua dintre aplicatiile magazinului care contineau acest virus a fost instalate de peste 100 de mii de utilizatori” anunta sursa citata, specificand si faptul ca aplicatiile erau foarte cunoscute si actualizate constant pe Google Play.

Principalele tinte ale hackerilor sunt codurile pin pentru cardurilor bancare, parolele pentru sistemele online banking, numere de telefon importante si diverse informatii cu caracter personal. Toate acestea trebuie protejate prin securizarea smartphone-ului dumneavoastra. O solutie benefica este instalarea unui antivirus care sa permita scanarea aplicatiilor instalate.

Exista totusi metode prin care specialistii incearca sa previna aceste atacuri in speranta ca in scurt timp se vor gasi solutii mult mai simple si mai avantajoase de combatere a tututor tipurilor de atacuri cibernetice asupra smartphone-urilor. Acestia recomanda o atentie deosebita la update-urile pe care smartphone-ul dumneavoastra si-l poate insusi natural si in mod automat, precum si analizarea corecta a tuturor email-urilor sau sms-urilor care va propun actualizarea unui program. Principalele tinte ale hackerilor sunt codurile pin pentru cardurilor bancare, parolele pentru sistemele online banking, numere de telefon importante si diverse informatii cu caracter personal. Toate acestea trebuie protejate prin securizarea smartphone-ului dumneavoastra. O solutie benefica este instalarea unui antivirus care sa permita scanarea aplicatiilor instalate.

Cele mai populare si recomandate tipuri de antivirus pentru smartphone in 2016 sunt:

  1. Eset Mobile Security & Antivirus
  2. Avast
  3. Bitdefender Antivirus Free
  4. Kaspersky Internet Security
  5. Avira Antivirus Security

Din pacate, in din ce in ce mai multe cazuri, sansele de inlaturare a virusilor de ultima generatie lansati de atacatori s-au diminuat. Companiile specializate lucreaza in acest sens la solutii concrete, dar pana atunci probabil ca solutia cea mai la indemana este evitarea descarcarilor de aplicatii de pe internet. Cel putin pentru moment, pana cand una dintre marile companii producatoare de antivirus va gasi o solutie potrivita. Daca ai fost infectat totusi cu un virus Trojan pe care nu il poti sterge din smartphone-ul tau si operezi pe Android, poti incerca stergerea sa prin aplicatia Stubborn Trojan Killer a celor de la Cheetah Mobile. Cotata la 4.6 stele pe Google Play, aceasta aplicatie se demonstreaza in 80% din cazuri utila fiind capabila sa inlature orice virus de tip trojan. Aplicatia a primit ultima actualizare pe 18 septembrie 2016 si necesita varianta de Android 4.0. Aplicatia a fost optimizata recent si pentru iOS.

Ce faci daca smartphone-ul tau a fost infectat? Afla de-aici cele mai utile metode de protectie impotriva virusilor de pe Android si iOS

Summary
Ce faci daca smartphone-ul tau a fost infectat? Afla de-aici cele mai utile metode de protectie impotriva virusilor de pe Android si iOS
Article Name
Ce faci daca smartphone-ul tau a fost infectat? Afla de-aici cele mai utile metode de protectie impotriva virusilor de pe Android si iOS
Description
Dezvoltarea tehnologica ampla a pietei de smartphones este una dintre marile realizari ale acestui secol. Fara indoiala, telefoanele fac parte din meniul nostru zilnic si foarte putini dintre noi se pot desparti de captivantele gadgeturi de ultima generatie.
Author
Publisher Name
catmobile.ro
Publisher Logo