Stiri

Prima retea de telefonie mobila 5G din Europa va fi lansata in San Marino

Home  »  Stiri

CatMobile.ro

acum 7 ani

Prima retea de telefonie mobila 5G din Europa ar putea fi lansata pana la finalul anului viitor in micutul stat, San Marino. 5G New Radio a anuntat ca trecerea globala la reteaua de telefonie 5G ar putea avea loc mai devreme decat s-a crezut initial. Cel mai probabil acest lucru s-ar putea intampla cel mai tarziu la inceput de 2019 si nu 2020 asa cum s-a speculat.

Prima retea de telefonie mobila 5G din Europa

Guvernul micutului stat San Marino a semnat din cate se pare un parteneriat cu Telecom Italia care se presupune ca va facilita la nivel national trecerea de la reteaua 4G la reteaua 5G, pana la finalul lui 2018. Asta inseamna ca San Marino ar putea deveni prima tara din Europa care va avea o retea de telefonie mobila 5G, asigurand astfel viteze de 10 ori mai mari decat la aceasta ora.

Proiectul va debuta cu implementarea a 10 antene „small cell” conectate la fibra optica si care sunt necesare pentru a dezvolta o astfel de retea de telefonie mobila 5G. Operatori precum Verizon si Sprint care vin din Statele Unite se pare ca deja au facut primele implementari pentru dezvoltarea propriilor echipamente in anumite regiuni ale tarii, efectuand deja cateva teste. Chiar si-asa, operatorii americani sunt departe de a incheia mai devreme decat se speculeaza ca vor termina sanmarinezii lucrarile pentru a implementa reteaua 5G.

Pe de alta parte AT & T a lansat ceea ce a numit reteaua 5G Evolution in anumite parti ale SUA, oferind viteze de pana la doua ori mai mare decat viteza propiu zisa a conexiunii 4G LTE, in special pentru posesorii de Samsung Galaxy S8 si S8 Plus. Aceasta tehnologie insa nu este intocmai tehnologia 5G, astfel ca si cei de la AT & T par nepregatiti in acest moment.

Cand va deveni functionala, aceasta noua retea de telefonie mobila 5G este de asteptat sa aduca utilizatorilor din intreaga lume viteze de lucru de pana la 100 de ori mai mari decat este momentan capabila sa ofere tehnologia 4G. Astfel de viteze ar permite userilor sa aiba experiente cu totul si cu totul deosebite din punct de vedere al realitatii virtuale sau al realitatii augmentate, tehnologii care necesita o conexiune rapida pentru a transfera continut de inalta calitate. Comisia Europeana a estimat de altfel ca viitoarea tehnologie 5G va impulsiona masiv foarte multe parti ale industriei la nivel global. Estimarea specialistilor Comisiei Europene dezvaluie si faptul ca pana in 2020 datorita acestei tehnologii se vor infiinta peste 2.3 milioane de locuri de munca numai in Europa.

In Romania, compania RCS & RDS a discutat deja despre primele intentii de dezvoltare a acestei tehnologii cu ocazia evenimentului prin care compania Digi Mobil a lansat serviciul de apel 4G prin tehnologia VoLTE.

Summary
Prima retea de telefonie mobila 5G din Europa va fi lansata in San Marino
Article Name
Prima retea de telefonie mobila 5G din Europa va fi lansata in San Marino
Description
Conform informatiilor din presa italiana, prima retea de telefonie mobila 5G din Europa ar putea fi lansata in San Marino