Comparatii

Google Play VS App Store, transat pentru moment de magazinul de aplicatii al Apple

Home  »  Comparatii

catmobile

acum 8 ani

Razboiul Google Play VS App Store, transat pentru moment de magazinul de aplicatii al Apple

Daca intre Android si iOS exista o lupta de la distanta continua si extrem de antrenanta, nu trebuie sa eludam faptul ca o lupta la fel de stransa si de atractiva se da intre magazinele online care asigura utilizatorilor diverse servicii. Este vorba despre duelul de la distanta dintre Google Play Store si App Store, adica magazinele online de aplicatii pentru sistemele de operare Android si iOS.

App Store este de fapt un serviciu al Apple si reprezinta un magazin online de aplicatii pentru jocuri, filme, carti si alte diverse aplicatii lansat undeva in iulie 2008 ca update pentru iTunes. Serviciul se adreseaza platformelor iPhone, iPod Touch, iPad, iPad Mini, iPad Pro sau iTunes si aduna la 8 ani de la infiintare peste 2 milioane de aplicatii. Din 2008 si pana in prezent, aceste aplicatii au fost downloadate de 130 de miliarde de ori, aducand venituri impresionante de aproape 50 de miliarde de dolari companiei cu sediul in Cupertino. In vara anului 2016, App Store a realizat o serie de modifcari semnificative care aduc in prim plan o serie de reclame contra cost precum si un nou model de „subscribe” la aplicatii, care imparte procentul castigurilor in 85-15% intre producator si dezvoltator. Mai exact, Apple va incasa de acum doar 15% din profitul adus de o aplicatie, iar dezvoltatorul va lua grosul de 85%, cu conditia ca subscriberul sa ramana alaturi de dezvoltator pentru minim un an de zile.

App Store este de fapt un serviciu al Apple si reprezinta un magazin online de aplicatii pentru jocuri, filme, carti si alte diverse aplicatii lansat undeva in iulie 2008 ca update pentru iTunes.

Google Play a luat nastere tot in 2008 sub denumirea de Android Market, dar cu trei luni mai tarziu decat rivalul sau. Magazinul de aplicatii al sistemului de operare Android a primit insa denumirea de Google Play abia in 2012, dupa ce Google a cumparat actiunile sistemului de operare contopind Android Market cu Google Music. In acelasi an, market-ul online aduna peste 675 de mii de aplicatii si a produs peste 25 de miliarde de downloads, record absolut la acea vreme. Aplicatia se adreseaza tututor smartphone-urilor care detin sisteme de operare precum Android sau Chrome OS, dar si Web sau Roku. In 2016, magazinul Google Play aduna 2.2 milioane de aplicatii, putin mai multe decat App Store si peste 50 de miliarde de downloads. Utilizatorii pot descarca din acest market virtual muzica, filme, carti si evident jocuri.

Google Play a luat nastere tot in 2008 sub denumirea de Android Market, dar cu trei luni mai tarziu decat rivalul sau. Magazinul de aplicatii al sistemului de operare Android a primit insa denumirea de Google Play abia in 2012, dupa ce Google a cumparat actiunile sistemului de operare contopind Android Market cu Google Music.

Comparativ insa, in semestrul trecut, App Store pare sa pastreze un usor avantaj fata de Google Play in special datorita pietelor din China, Statele Unite si Japonia. Aceste piete au adus pentru Apple nu mai putin de 90% din veniturile anului, un detaliu care a indreptat de altfel Apple tot mai tare catre piata asiatica. Si toate astea la doar un an dupa ce Google Play inregistrase o crestere semnificativa a numarului de aplicatii descarcate, depasind cu 100 % numarul descarcarilor din magazinul de aplicatii al Apple. In ceea ce priveste aplicatiile in sine, Facebook-ul lui Mark Zuckerberg detine suprematia absoluta pe ambele magazine prin aplicatiile sale WhatsApp, Facebook, Facebook Messneger si Instagram. Aplicatia de top a google, Youtube, ocupa doar locul 8 in topul celor mai descarcate aplicatii din 2016 in timp ce in mod surpinzator, Cheetah Mobile a produs un impact deosebit prin lansarea Clean Master o aplicatie cu 500 de milioane de descarcari numai in Google Play.

Cele mai descarcate jocuri de pe ambele platforme sunt Subway Surfers produs de Kiloo, Candy Crush Saga (produs de King, Tencent) si Clash of Clans al celor de la Supercell. Cel mai bun joc produs de gigantul Gameloft, Despicable Me se situeaza abia pe locul patru in clasamentul ambelor platforme: Google Play si App Store. In schimb Spotify si LINE sunt aplicatiie care au adus cei mai multi bani devansand cu mult Pandora Radio, Tinder, Zoosk si Skype.

Google Play VS App Store, transat pentru moment de magazinul de aplicatii al Apple

Summary
Google Play VS App Store, transat pentru moment de magazinul de aplicatii al Apple
Article Name
Google Play VS App Store, transat pentru moment de magazinul de aplicatii al Apple
Description
Daca intre Android si iOS exista o lupta de la distanta continua si extrem de antrenanta, nu trebuie sa eludam faptul ca o lupta la fel de stransa si de atractiva se da intre magazinele online care asigura utilizatorilor diverse servicii.
Author
Publisher Name
catmobile.ro
Publisher Logo