Stiri

Compania Vertu si-a inchis portile

Home  »  Stiri

CatMobile.ro

acum 7 ani

Compania VertuCompania Vertu a ajuns la final de drum, la aproape 20 de ani de la infiintarea ei de catre Nokia. Producatorul de telefoane mobile de lex si-a inchis portarile ca urmare a incapacitatii de plata a datoriilor uriase acumulate in ultima vreme.

Vertu, cel mai bun „prieten” al celebritatilor in anii 2000-2006

In 1998, Nokia dadea nastere subsidiarei sale Vertu, o companie menita sa produca doar telefoane mobile de lux si de regula, foarte scumpe. La inceputul anilor 2000, in Europa, achizitionarea unui telefon Vertu scump si personalizat era o adevarata moda printre celebritati.

Primul model de succes al companiei, Vertu Signature a fost lansat in 2003, iar butoanele sale erau „decorate” cu rubine de 5 carate. Au urmat apoi modele precum Vertu Ascent, Constellation, Classic sau Ayxta, toate bucurandu-se de un mare succes. Compania Vertu a asigurat in perioada anilor 2000 si cateva modele de telefoane de lux exclusiviste, realizate in colaborare cu producatori de automibile precum Ferrari sau Bentley.

Compania Vertu

In 2015, modelul Verty Signature Touch a fost lansat oficial cu procesor Snapdragon 801, ecran de 4.7 inch si 64 GB memorie nativa de stocare a datelor. Acest model costa nu mai putin de 10.300 de dolari, in timp ce versiunea cu aur rosu pur a telefonului costa peste 20 de mii de dolari. A fost din pacate ultimul release al companiei, care din 2017 nu mai exista.

Compania Vertu, la final de drum!

Cum s-a ajuns insa in aceasta neplacuta situtie? Stim deja ca producatorul nu mai apartinea de cei de la Nokia, iar recent, proprietarul fondului de investiti din Hong Kong, Gary Chen (cel care a vandut compania) a anuntat ca n-a primit inca cele 61 de milioane de euro pe care omul de afaceri turc, Hakan Uzan trebuia sa le plateasca pentru compania Vertu.

Vertu Signature Touch

Vertu Signature Touch

Acesta din urma, un controversat personaj din tara lui Erdogan, l-a acuzat pe Chen ca a aflat foarte tarziu de datoriile uriase de 128 de milioane de lire sterline, aproximativ 165,5 milioane de euro. Uzan a clamat ca isi propusese deja sa investeasca 2.46 milioane de dolari in aceasta luna, dar ca initiativa sa a fost blocata la aflarea vestii ca Vertu datoreaza atat de multi bani pe facturi neplatite, salarii si alte datorii.

Ambele parti au anuntat ca se vor actiona in judecata, insa inevitabilul s-a produs: Vertu a intrat in lichidare, iar peste 200 de angajati au ramas fara loc de munca.
Hakan Uzan va pastra deocamdata marca, tehnologia si licentele, dar sansele ca Vertu sa-si mai deschida portile prea curand sunt destul de mici.

Summary
Article Name
Compania Vertu si-a inchis portile
Description
Compania Vertu a intrat oficial in lichidare dupa ce n-a reusit sa-si plateasca datoriile de peste 160 de milioane de euro
Author
Publisher Name
Catmobile